Thursday, November 17, 2011

Thanksgiving


"Hvala Bogu na njegovu neiskazanom daru!" (2. Korinćanima 9:15)

Dana 13.11 smo na našem bogosluženju imali Večeru Gospodnju, ali i Dah zahvalnosti.
Svake godine naša zajednica odredi jedan nedeljni dan kada mislimo naročito na zahvalnost Bogu za sve darove koje nam je dao. Kada kao vernici shvatite da, "...svaki savršen poklon dolazi odozgo od Oca svetlosti..." (Jakov 1:17), tada nije teško primetiti da su mnoge stvari za nas bogatstvo i blagoslov.
Trudimo se i vizuelno da aranžiramo zrele plodove - od svega što je sazrelo u našim baštama i poljima. Kada je to na jednom mestu, sa ciljem da nas potakne na zahvalnost Bogu, onda izgleda zaista lepo i bogato. Broj narasta u dugi niz darova koji nam služe kao sredstvo fizičkog postojanja. Ali to nisu oni najskuplji pokloni koje smo dobili od Boga.
Tokom Večere Gospodnje, shvatamo da žrtva Gospoda Isusa za nas predstavlja "neiskazan dar". U ovom daru imamo i mi dar spasenja. Onaj ko je dobio dar večnog života kroz veru u Isusa - Sina Božjeg, on poseduje najdragoceniji dar!
Ovde su i braća i sestre sa kojima možemo živeti u ljubavi Božjoj. Tu su i naši prijatelji koji nas obogaćuju svojom dobrotom. I naše porodice predstavljaju za nas bogatstvo. Kada vidimo ovakve stvari i kada nas ispunjavaju radošću i mirom, onda je to za svakoga pravo bogatstvo. U takvoj atmosferi nije teško ispoljiti sopstvenu darežljivost.
Kako to može neko da postigne? Mi bismo rekli: jednostavno je:
Kada Gospod savetuje: "Tražite najpre kraljevstvo Božje i pravdu njegovu, i ovo će vam se sve dodati." (Matej 6:33), tada je zadat redosled prioriteta jer kada naučimo imati pravi odnos prema Bogu, tada ćemo biti u stanju da izgradimo pravi odnos i sa ljudima. kada to počne da funkcioniše i u našem životu, to znači da smo po nebeskim merilima bogati.
Srce koje svesno oseća bogatstvo primljenih darova, i samo će osetiti želju da dariva.
izbroji i ti svoje darove danas, i ispolji ličnu zahvalnost prema svome darodavcu!



"A vďaka Bohu za Jeho dar, ktorý sa nedá vypovedať." (2. Korinťanom 9:15)

Dňa 13.11 sme mali bohoslužby s Večerou Pánovou, ale aj Deň vďakyvzdania. Každý rok si ako zbor určujeme jeden nedeľný deň keď zvlášť rozmýšľame na tému vďačnosti Bohu za všetky dary, ktoré nám dal. Keď si ako veriaci uvedomujeme, že "...každý dokonalý dar zostupuje zhora od Otca svetiel..." (Jakub 1:17), tak nie je ťažko povšimnúť si mnohé veci, ktoré predstavujú pre nás bohatstvo a požehnanie.
Snažíme sa aj vizálne si pred očami naaranžovať plody zeme - zo všetkého čo nám v záhradách a na poliach dozrelo. Keď je to na jednom mieste, a keď je tu preto, aby bolo výzva k vďake Bohu, tak to naozaj vyzerá pekne a bohato. Počet stupňuje na dlhý rad darov, ktoré sú tu ako prostriedok k telesnej existencii. Ale to nie sú tie najvzácnejšie dary, ktoré sme od Boha prijali.
Počas Večere Pánovej si uvedomujeme, že obeť Pánova je pre nás ten "dar, ktorý sa nedá vyrozprávať". V Ňom sa aj nám dostalo spasenie. Ten, kto dostal večný život na dar skrze vieru v Ježiša - Syna Božieho, ten vlastní najvzácnejší dar!
Tu sú aj bratia a sestry, s ktorými smieme nažívať v láske Božej. Tu sú aj naši priatelia, ktorí nás obohacujú svojou dobrotou. Tu sú naše rodiny, ktoré predstavujú pre nás bohatstvo. Keď toto všetko vidíme a keď nás to naplňuje radosťou a pokojom, tak to je potom pre každého ozajstné bohatstvo. V takej atmosfére nie je ťažko prejaviť aj svoju štedrosť!
Ako sa k tomu môže niekto dopracovať? Povedali by sme: jednoducho:
Keď nám Pán radí "hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a to všetko vám bude pridané" (Matúš 6:33), je v tom pre nás dôležitá priorita poradia preto že keď sa naučíme mať s Bohom správny vzťah, tak budeme vedieť budovať správny vzťah aj s ľuďmi. Keď to začne aj v našom živote fungovať, tak to znamená že sme podľa nebeských meradiel bohatí.
Srdce, ktoré vedome pociťuje bohatstvo z prijatých darov, aj samé žačne túžiť darovať.
Sčítaj aj ty svoje dary dnes a vyjadri svoju osobnú vďaku svojmu darcovi!



"Thanks be to God for his indescribable gift" (2 Corinthians 9:15)

On November 13th, we had a service with Communion and Thanksgiving celebration. Every year we choose one Sunday when we especially think about thankfulness to God for all the gifts he has given us. When we, as believers consider that "...every good and perfect gift is from above, coming down from the Father of the heavenly lights..." (James 1:17), it is not difficult to notice all the thing that enrich and bless us.
We also try to arrange those produce before our eyes - a specimen from everything that grows in our gardens and fields. When you put it in one place and when it is there as a calling to thank God, it really looks wonderful. There are so many gifts which are a means to a physical existence. But, those are not the most precious gifts that God gives us.
During Communion, we can realize that the sacrifice of the Lord is the "indescribable gift". Through it we have received our salvation. Those who have received the eternal life through faith in Jesus - the Son of God, those are the ones who possess the most precious gift!
There are also the brothers and sisters with whom we can live in love. There are also our friends who enrich us with their goodness. There are our families which  are a fortune for us. When we see all this and when it fills us with joy and peace, then it is the true treasure for everybody. In such atmosphere it is not that difficult to be generous.
How can anyone come to this? We could say: easily:
When the Lord gives us the advice: "Seek first his kingdom and his righteousness, and all these things shall be added unto you" (Matthew 6:33), there is an important priority for us in that when we learn how to have a good relationship with God, we will be able to build good relationships with people, too. When this starts working in our lives, it means that we have become rich - according to heavenly measurements.
The heart which experiences riches from gifts received will have the desire to give, too.
Count your gifts today and express your gratitude to God who has given you so much!




No comments:

Post a Comment